Makat bölgesinde bulunan toplardamarlarda farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen basınç artışını genişleyerek dengelemeye çalışır. Bu genişleme sonucu anüsten dışarı sarkarlar. Sarkan bu yapılar morumsu renktedir. Travmaya ve tahrişe bağlı olarak bu damarlarda delinme sonucu kanama oluşur.
Hemoroidler 2 gruba ayrılır. İç (internal) hemoroid ve dış (external) hemoroid. İnternal hemoroidler fazla belirti vermezler. Sadece makattan kanama şeklinde belirti verir. External hemoroid ise makat bölgesinde kaşıntı, ağrı ve acı gibi şikayetlere sebep olur. Kanama da görülebilir.
Buna benzer şikâyetler hemoroid dışı diğer makat bölgesi hastalıklarında da görülebilir. Anal Fissür, Makat Fistül, perianal abse ve tromboz hemoroid ayrımı iyi yapılmalıdır.
Kadınlarda hemoroid özellikle gebelik ve doğum sonrası dönemde sık görülür. Gebelikte annede meydana gelen hormonal değişiklik hemoroid oluşumunu tetikler
Gebelikte annenin metabolizmasında meydana gelen değişime bağlı olarak daha sık kabızlık görülür. Gün geçtikçe bebeğin kilo alımına bağlı olarak kalın bağırsak hareketleri görülür. Annenin beslenme düzeni değiştiği için de kabızlık daha sık görülmektedir. Kilo alımıyla beraber karın içi basıncı artar ve bu da basur oluşumuna neden olur.
Bariz bir semptomu yoktur. Ancak rektoskopi ile görülebilir. Makat bölgesinden 3-4 cm yukarıda kabarıklık vardır. Tahriş olursa kanama görülebilir. Bazen hafif kaşıntı yapabilir.
Ikınma sonucu dışarıya çıkan anüsten 1-2cm’lik kabarıklıklar olarak hissedilir. Ikınma bitince tekrar içeriye girer. Kanama, kaşıntı ve ara ara ağrı yapar.
Ikınma sonucu dışarıya çıkan hemoroidler kendiliğinden içeriye girmezler. Kanama, kaşıntı ve ağrı dışında dolgunluk hissi ve ıslaklık tarif ederler. Elle itilince içeriye girebilir.
Erken evrelerde tedavi edilmeyen hemoroidler son aşama olan 4. Evreye geçerler. Artık içeriye girmeyen ve hep makat bölgesinde kalan memeler vardır. Kanama, kaşıntı, ağrı, ıslaklık hissi ve dolgunluk hissi vardır.
Fizik muayene ve anoskopik inceleme en sık kullanılan yöntemlerdir. Fizik muayene sırasında hemoroid ileri evrelerde ise hassas bir şekilde palpe edilebilir. Anoskopik muayene özellikle erken evrelerde ve internal hemoroidlerde tanı konulmasını sağlar.
Öncelikle hemoroide neden olan durumun tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar verilebilir. Hastanın diyeti düzenlenir. Hemoroid hastalığında lokal olarak kullanılan krem ve pomatlar da mevcuttur.
Cerrahi olarak uygulanan ve genel anestezi altında yapılan klasik hemoroidektomi operasyonları vardır. Bu ameliyatlarda ortalama 1-2 gün hastanede yatılması gerekir.
Günümüzde daha çok ameliyatsız yöntemler kullanılmaktadır. Hasta hem anestezi olmaktan hem de hastanede yatmaktan kurtulmuş olur.
Ameliyatsız teknikler hastalığın evresine göre tek başına veya kombine olarak kullanılabilir.
Hemoroid şikayeti olan hastalar öncelikle bir kamera vasıtasıyla (rektosigmoidoskopi) muayene edilir. Muayenenin ardından kesin tanı konur. Sonrasında kullanılan ameliyatsız tedaviler hakkında doktor hastaya bilgi verir. Müdahale öncesi hasta özel odasına alınır. Ardından hastaya müdahale edilir. Müdahale sonrası 15-20 dakika dinlendikten sonra yürüyerek evine dönebilir.
Basur belirtileri arasında en sık ve ilk görülen makatta kanama şikâyetidir. Makatta kanama şikâyeti her evrede görülür. Ancak kanamanın şiddeti basurun evresine göre değişir.1. evre hemoroidler zorlanmaya bağlı ara ara görülen kanama,2. Evreye geçişte her dışkılamada meydana gelir.
Basur, anüs kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında mayasıl, tıp dilinde de hemoroid olarak bilinir. İç ve dış basur olarak ikiye grupta incelenir.Altta yatan sebeplerle birlikte zamanla anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına doğru sarkar.
Hamilelikte hemoroid, kadınların yaşadığı en ciddi sorunlardan biridir. Hemen hemen her kadın hamileliğin belli bir döneminde mutlaka basur şikayetleri ile karşılaşır. Kimisi başlangıç döneminde yeni gebeliğin getirdiği beslenme bozukluğuna bağlı oluşan kabızlık sorunu sonrası, kiminde ilerleyen haftalarda bebeğin pelvik damarlarına yaptığı baskı nedeniyle büyük hemoroid sorunları yaşar.
Basur oluşumunun nedenlerden biri kabızlıktır. Sağlıklı beslenmek vücudumuz içi oldukça önemlidir. Basura ne iyi gelir, sorusunun cevabı ise beslenme alışkanlığıyla basur hastalığında korunmuş olursunuz.
Basur'un tıptaki adı hemoroiddir. Halk arasında mayasıl olarak da bilinmektedir. Bir çok nedene bağlı olarak insan hayatında maalesef karşılaşma riski oldukça yüksek olan bu basur (hemoroid) genelde 16 ve 40’lı yaşlarda görülür.
Hemoroid rahatsızlığının beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkisi olduğu tartışılmaz gerçekler arasındadır.Bazı ailelerde beslenme ve buna bağlı kabızlık alışkanlığı hemoroidde en önemli etkiler arasındadır, tuvalette uzun süre kalmak gibi kötü tuvalet alışkanlığı da bazı ailelerde sık rastlanılan durumlardandır.
Dış hemoroid oluşumunu tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Hemoroid oluşumunun bir çok sebebi vardır. Hemoroid oluşumunun bir çok sebebi vardır.Önemli nedenleri arasında beslenme alışkanlığıdır. 20. yüzyılda başlayan endüstrinin gelişmesine bağlı beslenme alışkanlıklarımızda da oldukça değişiklikler oldu. Günümüzde doğal posalı besinler azaldı.
Hemoroid, makat bölgesinde venöz yapıların deformasyonuyla oluşur.Baskı altındaki damarlar genişler ve genişleyen damarlar makat bölgesinden dışarıya doğru çıkar. Bu duruma hemoroid (basur) denir. Hemoroid (basur) halk arasında mayasıl olarak da bilinir.
Normal normlara göre günlük dışkılama ihtiyacı 2-3 kez olmalıdır. Ancak kişinin beslenme alışkanlığı bu sayıyı değiştirebilir. Aradaki fark çok fazla olmadığı sürece sorun teşkil etmez. Basur nedeni dışkılama ihtiyacı sırasında zamanla gerçekleşen bir olgudur.
Hemoroid kendiliğinden tamamen geçebilen bir rahatsızlık değildir. İlk evrelerde uzman hekimin önerileriyle kullanacağınız birkaç basit ilaç ve beslenme alışkanlığınızda yapabileceğiniz ufak değişikliklerle problem çoğu zaman çözülebilir.